Sök:

Sökresultat:

1027 Uppsatser om Kritiskt förhćllningsätt - Sida 1 av 69

Reklam och kritiskt tÀnkande i gymnasieskolan

I mitt arbete vill jag visa pÄ hur man med hjÀlp av reklamanalys kan uppnÄ lÀroplanens för kritiskt tÀnkande i gymnasieskolan, samt ge eleverna en möjlighet att utveckla en förmÄga att kritiska granska media. Detta sker först genom en teoretisk ram och hÀr utreder jag begreppet media literacy och genom att finna en definition pÄ vad kritiskt tÀnkande Àr. Sedan lyfter jag fram tvÄ pedagogiska verktyg som kan anvÀndas i arbetet med att analysera reklam, semiotisk bildanalys och textanalys. Slutligen gör jag en analys av en reklamannons och gör pedagogiska och didaktiska kopplingar till analysen. Jag visar genom mitt arbete varför det Àr viktigt att odla kunskaper och förmÄga att kritiskt granska medietexter, och vilka pedagogiska verktyg man som lÀrare kan rusta sig med..

Kritiskt tÀnkande : Ett försök till klargörande

Det övergripande syftet med denna c-uppsats Àr att skapa klarhet i begreppet kritiskt tÀnkande, vilket görs genom att studera olika kritiska traditioners syn pÄ begreppet samt dess förekomst i lÀrostadgor frÄn 1900-talets början och framÄt med avseende pÄ gymnasieskolan.De första tecknen pÄ ett kritiskt förhÄllningssÀtt kan vi se redan under antiken, men det var först under 1700-talet som Immanuel Kant utvecklade innebörden av begreppet, vilket senare kom att influera Karl Popper, vars filosofiska idéer inspirerade de informella logikerna, som har uttalat sig om just kritiskt tÀnkande i relation till pedagogiken och skolvÀrlden.Under 1940-talet kan vi se de första formuleringarna som innehÄller begreppet kritiskt tÀnkande i de svenska lÀrostadgorna för gymnasieskolan och sedan dess har begreppet getts ett större utrymme allt eftersom nya lÀroplaner har utvecklats. De första formuleringarna kan hÀrröra frÄn den amerikanska aktivitetspedagogiken, medan nuvarande lÀroplan gör en viss koppling mellan kritiskt tÀnkande och det klassiska bildningsbegreppet, sÄ som det formulerades inom den tyska bildningsfilosofin i slutet av 1700-talet..

?VÄga tÀnka ett varv till?. Chefer resonerar kring ett kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt

Syftet med studien avser undersöka hur enhetschefer inom socialtjÀnsten resonerar kring begreppet kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt och hur de ser pÄ sin roll i relation till utrymmet för ett kritiskt reflekterande inom den organisation de verkar i. UtifrÄn syftet har vi formulerat följande frÄgestÀllningar:- Vad innebÀr ett kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt för chefer?- Hur resonerar chefer kring sitt inflytande pÄ utrymmet för ett kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt inom organisationen?- Hur bemöter chefer ett kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt hos sina medarbetare?Vi har anvÀnt oss av en kvalitativ metodstrategi med semi-strukturerade djupintervjuer, utifrÄn en abduktiv ansats. Resultaten har analyserats utifrÄn olika perspektiv pÄ ett kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt, teorier om organisationskultur och ledarskap samt tidigare forskning om reflektion inom socialtjÀnsten samt reflektion i relation till ledarskap. Av undersökningens resultat drar vi slutsatsen att chefernas syn pÄ innebörden av ett kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt Àr relativt överensstÀmmande dem emellan, nÀmligen att förhÄllningssÀttet innebÀr reflektion och ifrÄgasÀttande utifrÄn olika perspektiv med strÀvan efter en helhetssyn.

PERSPEKTIV PÅ KRITISKT TÄNKANDE I SKOLUNDERVISNINGEN

Forskning hÀvdar att det i ett allt mer informationsrikt samhÀlle stÀlls högre krav pÄ kritiskt tÀnkande. Denna förmÄga Àr dÀrför viktig att utveckla hos oss som samhÀllsmedborgare. Av den anledningen Àr det i skolan nödvÀndigt att sÄ tidigt som möjligt pÄbörja utvecklingen av detta förhÄllningssÀtt hos eleverna. Det finns dock en motsÀttning mellan att som demokratifostrande institution upprÀtthÄlla en norm, samtidigt som skolans uppgift Àr att utbilda eleverna till kritiskt tÀnkande och dÀrmed uppmuntra dem till att ifrÄgasÀtta densamma. Syftet med den hÀr studien var dÀrför att ta reda pÄ hur gymnasielÀrare arbetar med att utmana eleverna till ett kritiskt förhÄllningssÀtt.

NÀrstÄendes upplevelser nÀr en familjemedlem drabbats av ett kritiskt tillstÄnd: En litteraturstudie

NÀr en person drabbas av ett kritiskt tillstÄnd, innebÀr detta att hela familjen involveras. Att vara nÀrstÄende innebÀr att lÀtt hamna i skymundan nÀr allt fokus hamnar pÄ den kritiskt sjuke. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva nÀrstÄendes upplevelser nÀr en familjemedlem drabbats av ett kritiskt tillstÄnd. Tio vetenskapliga studier analyserades med kvalitativ manifest innehÄllsanalys. Resultatet av analysen generade fyra kategorier: Se hur en familjemedlem förÀndras; Leva i en kÀnslomÀssig berg och dalbana; Försöka hantera sin nya vardag; Vilja fÄ sina behov tillgodosedda av vÄrdpersonal.

VÄrdpersonalens kritiska tÀnkande i omvÄrdnad: en litteraturöversikt

Kliniska beslut i omvÄrdnad Àr mÄnga och svÄra. MÄnga sjuksköterskor kÀnner osÀkerhet i sin förmÄga att fatta kliniska beslut. De senaste decennierna har vÄrd och omsorgen utvecklats dramatiskt. Samtidigt som denna utveckling skett sÄ har Àven kraven pÄ vÄrdpersonal förÀndrats, större strÀvan efter kvalitet, ekonomiska besparingar och en strÀvan efter minskade vÄrdtider. Detta gör att dagens vÄrdpersonal mÄste ha en större förmÄga till kritiskt tÀnkande.

Att synliggöra tankar: en studie i elevers utveckling av kritiskt tÀnkande och argumentationsförmÄga

Syftet med detta examensarbete var att undersöka hur elever utvecklar sitt kritiska och kreativa tÀnkande och sin förmÄga att argumentera för sina Äsikter. Min praktikklass utgjordes av 19 elever pÄ gymnasiets SamhÀllsvetenskapliga program Ärskurs 2. Den mÀtmetod jag nÀstan uteslutande anvÀnt mig av Àr elevtextanalys och de bedömningskriterier jag anvÀnt mig av Àr 1) kritiskt tÀnkande ? att ?granska, pröva, jÀmföra, reflektera över, tolka, analysera, bedöma, ifrÄgasÀtta och vÀrdera? 2) kreativa infallsvinklar ? att ?filosofera, förstÄ, fördjupa, utforska, utveckla, visualisera? 3) argumentationsförmÄga ? att ?identifiera tes och argument?. ResultatmÀssigt visar eleverna upp ett ökat kreativt tÀnkande genom att i högre utstrÀckning utveckla perspektiv, se lösningar och skapa visioner.

Skolelevers val av informationskÀlla och lÀrares förmedling av ett kritiskt tÀnkande - en empirisk studie

AbstractFöreliggande uppsats har det övergripande syftet att undersöka vilka kÀllor gymnasieelever anvÀnder sig av och i vilken utstrÀckning lÀrare förmedlar ett kritiskt tÀnkande. Bakgrunden till arbetet har sin utgÄngspunkt frÄn skolans styrdokument dÀr det stÄr att lÀrare ska förmedla ett kritisk tÀnkande samt lÀra elever att vÀrdera information. Det mediesamhÀlle eleverna lever i och anvÀndandet av internet som informationskÀlla gör Àmnet aktuellt. För att nÄ studiens syfte har tvÄ frÄgor stÀllts. FrÄga ett: Förmedlar lÀrare ett kritiskt tÀnkande, hur i sÄ fall? FrÄga tvÄ: Vilka informationskÀllor anvÀnder gymnasieelever och förhÄller sig elever kritiskt nÀr de möter olika kÀllor? För att kunna se studien ur olika perspektiv har bÄde lÀrare och elever fÄtt bidra med sina erfarenheter och syn pÄ frÄgorna.Studiens metod Àr kvalitativ och har genomförts pÄ tvÄ skolor belÀgna inom Blekinge kommun.

Screening av nutritionsstatus hos kritiskt sjuka : en systematisk litteraturstudie

Syftet med denna studie var att kartlÀgga screeningsinstrument som mÀter nutritionsstatus hos kritiskt sjuka samt se hur de anvÀnds i vÄrden. Studien genomfördes som en systematisk litteraturstudie. Artiklar söktes i databaserna Cinahl och Medline. Tretton artiklar identifierades, efter kvalitetsgranskning, till studien. I resultatet framkom flera nutritionsscreeningsinstrument och tre utav dessa; SGA, MUST och NRS 2002, var mer anpassade för screening av kritiskt sjuka.

Kritiskt tÀnkande

LÀroplanen för grundskolan och förskoleklassen menar att det Àr viktigt att eleverna förhÄller sig kritisk till fakta och lÀr sig inse att olika val medför konsekvenser. Gunilla Svingby anser att kritiskt tÀnkande bör genomsyra all undervisning i skolan vilket författarna i detta arbete hÄller med om. Kritiskt tÀnkande bör inte isoleras till enbart kÀllkritik utan skall ses som en viktig del i undervisningen för att tillÀgna sig viktig kunskap för framtiden. Trots att författarna sökt med ljus och lykta har dessa funnit nÀst intill ingen forskning alls som belyser lÀrares arbetssÀtt och hur man kan arbeta för att vidareutveckla detta hos elever. Det kan tyckas som att Àmnet Àr högaktuellt i samhÀllet och det kan tyckas att det Àr av stor vikt att uppmÀrksamma detta i ett examensarbete.

Upplevelser av att vara akut kritiskt sjuk och vÄrdas pÄ IVA: en litteraturstudie

Litteraturstudiens syfte var att beskriva upplevelser av att vara akut kritiskt sjuk och vÄrdas pÄ intensivvÄrdsavdelning (IVA). 15 vetenskapliga artiklar analyserades med kvalitativ innehÄllsanalys med manifest ansats, vilket resulterade i sju kategorier: Att pÄverkas av miljön: Att bli pÄverkad av nÀrstÄende och personals bemötande: Att inte kunna göra sig förstÄdd och vara beroende av andra: Att kÀnna smÀrta: Att uppleva mÀrkliga saker och vara rÀdd: Att ha ett stort behov av information och inte förstÄ hur sjuk man Àr: Att tÀnka positivt under vÄrdtiden och efter tillfrisknandet försöka gÄ vidare i livet. Resultatet visade att akut kritiskt sjuka personer hade stort behov av information och att de blev pÄverkade av miljön pÄ IVA. Medicinsk utrustning upplevdes bÄde betryggande och stressande. God omvÄrdnad av personal och kontakt med nÀrstÄende spelade stor roll för tillfrisknandet.

Anhöriga i akutrummet : Sjuksköterskors och undersköterskors upplevelser i samband med en kritiskt sjuk eller skadad patient

Syfte: Undersöka sjuksköterskors och undersköterskors erfarenheter, upplevelser och syn pÄanhörigas nÀrvaro i akutrummet i samband med omhÀndertagandet av en kritiskt sjuk ellerskadad patient. Metod: Empirisk studie med kvalitativ ansats. 16 semi-struktureradeintervjuer genomfördes. Resultat: VÄrdpersonalen har delade meningar om anhörigas nÀrvaropÄ akutrummet. Generellt tycks anhörigas nÀrvaro upplevas som positivt sÄ lÀnge det handlarom en kritiskt sjuk eller skadad patient.

Det mÄngfacetterade demokriuppdraget : om olika perspektiv pÄ demokrati inom svenskÀmnet

I vÄr uppsats har vi undersökt demokratiuppdragets roll i den svenska skolan. detta har vi gjort genom att analysera kursplanen för Àmnet Svenska 2000 med inriktning mot Ärskurs 9 och Àmnesplanen för Svenska 1. Detta med utgÄngspunk i tre demokratiperspektiv som vi har definerat som deltagarperspektivet, det indiviinriktade perspektivet samt det kritiskt granskande perspektivet..

PROBLEMATISERING OCH IDEOLOGI I LÄROBOKSTEXTER OM EUROPEISKA UNIONEN : Om gymnasieelevers möjligheter att utveckla ett kritiskt förhĂ„llningssĂ€tt till EU

Syftet med den undersökning som redovisas i detta examensarbete var att undersöka hur lÀro-böcker för kursen SamhÀllskunskap A i gymnasieskolan uppmuntrar elever till att inta ett kritiskt förhÄllningssÀtt. I syftet ingick ocksÄ att undersöka huruvida nÄgra ideologiska kopplingar kunde finnas i lÀrobokstexterna. Med en kvalitativ textanalys av 10 lÀroböckers texter om EU undersöktes i vilken utstrÀckning texterna hade en problematiserande framstÀllning, för att pÄ sÄ sÀtt uppmuntra eleverna till att reflektera kritiskt och formulera egna stÄndpunkter. I förekommande fall undersöktes framstÀllningens samband med de avgörande frÄgor kring EU-projektet som stÀlls inom ideologierna konservatism, liberalism, demokratisk socialism och ekologism. Resultatet av analysen visade att fyra av lÀroböckerna har en starkt problematiserande framstÀllning medan majoriteten av böckerna har en framstÀllning som Àr obetydligt eller svagt problematiserande.

Att vÄrda i en ambulans: : IntensivvÄrdssjuksköterskors upplevelser av att vÄrda kritiskt sjuka patienter under markbundna interhospitala  transporter

ABSTRAKTBakgrund: Interhospitala transporter innebÀr ökade risker för medicinska komplikationer för den kritiskt sjuka patienten. Inom ramen för intensivvÄrdsjuksköterskans kompetens ingÄr att kunna utföra omvÄrdnad till den kritiskt sjuka patienten under interhospitala transporter. Sjuksköterskor med specialistutbildning inom intensivvÄrd kan under transport av kritiskt sjuka patienter uppleva oro. För att kunna förbÀttra omhÀndertagandet av patienten Àr det av intresse att ta reda pÄ om det finns fler perspektiv och upplevelser av arbetet vid denna komplexa situation som en interhospital intensivvÄrdstransport innebÀr.Syfte: Syftet med denna studie var att beskriva intensivvÄrdssjuksköterskors upplevelse av att vÄrda kritiskt sjuka patienter under markbundna interhospitala transporter.Design: Denna studie har en kvalitativ design.Metod: Semi-strukturerade intervjuer med Ätta intensivvÄrdssjuksköterskor spelades in och transkriberades för att sedan analyseras med tematiskt analys.Resultat: Ur analysen konstruerades tre huvudteman. Att strÀva efter att ha kontroll över situationen, Betydelsen av ett bra samarbetet i teamet och Att utmanas i sin yrkeskompetens.Slutsats: Resultatet visade att transportera kritiskt sjuka patienter mellan sjukhus kan ge upphov till bÄde negativa och positiva kÀnslor.

1 NĂ€sta sida ->